Lai apzinātu diasporas organizācijas un neformālās domu biedru grupas, lai gūtu dziļāku ieskatu to ikdienas darbībā, noskaidrotu, kādi ir to resursi un vajadzības, ar kādām grūtībām tās saskaras un kādas ir to nākotnes iespējas un vajadzības, 2023.gadā Latvijas Universitātes Diasporas un migrācijas pētījumu centrs sadarbībā ar Ārlietu Ministriju veica pētījumu.

Par diasporu šobrīd runājam kā par Latvijas piekto novadu, kas iedzīvotāju skaita ziņā atpaliek tikai no Rīgas un Pierīgas. Tomēr viens pats cilvēks neveido diasporu, tieši kopēja darbošanās veido un uztur kopienu ārpus Latvijas. Arī uzturēt latvisko identitāti un piederību, dzīvojot ārzemēs, ir brīvprātīga izvēle un tas nenotiek pats no sevis, arī te formālām organizācijām un neformālām domu biedru grupām ir liela nozīme. Lai apzinātu diasporas organizācijas un neformālās domu biedru grupas, lai gūtu dziļāku ieskatu to ikdienas darbībā, noskaidrotu, kādi ir to resursi un vajadzības, ar kādām grūtībām tās saskaras un kādas ir to nākotnes iespējas un vajadzības, 2023.gadā   Latvijas Universitātes Diasporas un migrācijas pētījumu centrs sadarbībā ar Ārlietu Ministriju veica pētījumu.

Pētījuma ietvaros identificētas ap 1000 dažādu diasporas organizāciju un domubiedru grupu, visvairāk -  Apvienotajā Karalistē (221), ASV (186), Vācijā (109), Austrālijā (82), Īrijā (78) un Kanādā (63).  Aptaujā piedalījās 260 diasporas organizāciju un grupu pārstāvji. Visvairāk starp tām ir diasporas interešu aizstāvības organizācijas (23.8%), amatiermākslas kolektīvi (23.1%), latviešu nedēļas nogales skolas (17.7%), latviešu centri (13.7%), kultūras un mākslas biedrības (13.3%), labdarības organizācijas, fondi (12.9%), citas brīvā laika, interešu grupas (11%) un reliģiskas organizācijas, draudzes (9.2%).  Lielākās daļas Latvijas diasporas organizāciju darbība ir saistīta ar kultūras, valodas un izglītības jomu, ko papildina tīklošanās un dažādas izklaides un atpūtas aktivitātes.

Pētījums liecina, ka diasporas organizāciju un domubiedru grupu ir daudz, bet lielākoties tās ir mazas un darbojas uz brīvprātības pamata. Diasporas organizāciju profesionalitāte, veikums un vajadzība pēc tām aug, taču biedru skaits un resursi bieži vien samazinās. Organizācijām kļūst arvien grūtāk tikt galā ar saviem uzdevumiem,  tādēļ svarīgi tām sniegt adekvātu atbalstu. Vairāk par organizāciju vajadzībām un citiem pētījuma secinājumiem, lūdzu, lasiet pētījuma ziņojumā.

Dalīties