Daudzos Latvijas muzejos - 11 Latvijas valsts, 36 pašvaldības un 6 privātos muzejos Latvijā - ir noguldīti materiāli no otrā pasaules kara trimdas un trimdiniekiem. Vēlamies apzināt Latvijas muzejus, kuros ir materiāli par visu migrāciju viļņu izceļotājiem un latviešu diasporām pasaulē, un veidot diskusiju par to, kā un kāpēc migrācijas un diasporas tēma tiek vai netiek atspoguļota ekspozīcijās un kur muzeja cilvēki saskata šīs tēmas vērtību un nozīmi. Aicinām uz diskusiju par paņēmieniem, kā muzejā - sabiedrības atmiņas krātuvē - saglabāt, izpētīt un darīt sabiedrībai pieejamus stāstus par latviešu un Latvijas iedzīvotāju pieredzi pasaulē, kas gan veido mūsu kopējo vēsturi, tomēr Latvijā bieži ir maz pazīstama.

Konferences pirmā diena ir veltīta Latvijas muzeju cilvēku priekšlasījumiem par to, kas saistībā ar izceļošanas un diasporas tēmu ir pieejams muzeju krājumos un skatāms ekspozīcijās. Dienas noslēgumā paredzēta kopīga diskusija par diasporas tēmas nozīmi muzeju ekspozīcijās un iespējamo sadarbību šādu ekspozīciju veidošanā. Savukārt, konferences otrā dienā koncentrēsimies uz muzeja "Latvieši pasaulē" (LaPa) stratēģisko plānošanu. Šajā dienā LaPa pulcēs dalībniekus ar padziļinātu interesi par migrācijas stāsta interpretāciju un prezentāciju. Pēteris Dajevskis, muzeju speciālists un vadītājs uzņēmumam "Interpretive Solutions, Inc", ASV, vadīs diskusiju konferences pirmajā dienā un darbnīcu konferences otrajā dienā.

Lūdzam pieteikties muzeju pārstāvjus dalībai konferencē kā klausītājus vai ar priekšlasījumu, kurā lūdzam apskatīt vismaz divus no sekojošiem jautājumiem:
  • Jūsu muzeja materiāli, kas dokumentē izceļošanas pieredzi dažādos izceļošanas viļņos, it sevišķi oriģinālas foto kolekcijas, dienasgrāmatas, vēstules u.c.
  • Jūsu mēģinājumi - gan sekmīgi, gan ne tik sekmīgi - atklāt ekspozīcijā un īslaicīgās izstādēs emigrācijas galvenos iemeslus gan vēsturē, gan mūsdienas diasporā.
  • Jūsu mērķauditorija. Parādiet kā Jūsu muzeja apmeklētāji reaģē uz Jūsu muzejā rādīto emigrācijas un diasporas stāstu.
  • Kā emigrācijas un diasporas tēma publiskajās diskusijās un Latvijas vēstures stāstā iespaido Jūsu muzeja izglītības programmu un kā to varētu izvest ārpus formālām izglītības institūcijām.
  • Jūsu pieredze ar diasporas stāsta prezentāciju muzejā, kas varētu palīdzēt citiem konferences dalībniekiem risināt šī stāsta prezentācijas problēmas šodienas apmeklētājiem.

 
Priekšlasījuma garums līdz 15 minūtēm. Pieteikumā lūdzam norādīt vārdu, uzvārdu, institūciju, priekšlasījuma nosaukumu un kopsavilkumu līdz 200 vārdiem. Ja vēlaties piedalīties kā klausītājs, lūdzam pieteikumā norādīt vārdu, uzvārdu, institūciju. Lūdzam pieteikumus sūtīt uz epasta adresi: arta.lapamuzejs@gmail.com līdz 7. novembrim.

Informācija par LaPa muzeju: lapainfo@gmail.com, www.lapamuzejs.lv  

 

*Konferences norises vieta tiks precizēta, vadoties no interesentu skaita.

Dalīties