LU Diasporas un migrācijas pētījumu centrs publicējis pētījuma „Remigrācijas politikas salīdzinoša analīze” rezultātus. Ziņojumā apkopota informācija par remigrācijas un diasporas politiku Latvijā un citās valstīs, pārsvarā pievēršoties Eiropas, un īpaši Centrāleiropas un Austrumeiropas, valstu pieredzei. Padziļināti analizētas 13 valstis, kurās tiek īstenota aktīva politika vai nu sadarbībai ar diasporu, vai remigrācijas veicināšanai, tostarp Lietuva, Igaunija, Polija, Bulgārija, Izraēla, Turcija un citas valstis. Informācija apkopota gan no sekundārajiem datu avotiem (politikas dokumenti, valsts iestāžu mājaslapas, zinātniskas publikācijas), gan arī, tieši kontaktējoties ar atbildīgo institūciju pārstāvjiem.

Ziņojumā aplūkota dažādu valstu pieredze par trim politikas novirzieniem:
  1. sadarbības ar diasporu un remigrācijas politikas institucionālā organizācija, t.sk. apkopojums par institūcijām, kuras atbildīgas par politikas īstenošanu, un kopsavilkums par nozīmīgākajiem politikas plānošanas dokumentiem;
  2. sadarbības ar diasporu politika, t.sk. atbalsts diasporas pasākumu organizēšanai un valodas apguvei: valodas kursi, nedēļas nogales skolas, sadarbība ar diasporas jauniešiem, diasporas nometnes, „atbraukt un redzēt” (go-and-see) vizītes, sadarbība ar diasporas organizācijām;
  3. remigrācijas veicināšanas politikas aktivitātes, t.sk. dubultpilsonība, ārvalstīs iegūtās izglītības atzīšana, mentoringa programmas, informācijas un konsultāciju sniegšana, konsultējošas iestādes nodrošināšana, lai sniegtu informāciju tiem, kas vēlas atgriezties, valodas apmācība remigrantiem, atbalsts skolēniem, iekļaujoties izcelsmes valsts izglītības sistēmā, materiāls atbalsts, remigrantiem atgriežoties.
Pētījums noslēdzas ar rekomendācijām turpmākai remigrācijas politikas attīstībai Latvijā.
Pētījums realizēts, Latvijas Universitātes Diasporas un migrācijas pētījumu centram sadarbojoties ar nodibinājumu Baltic Institute of Social Sciences, ar Latvijas Republikas Ārlietu ministrijas finansiālu atbalstu.
Pētījums pieejams šeit    

Dalīties